Het weer in Granada

Granada heeft een aangenaam mediterraan klimaat dat garant staat voor warme droge zomers en milde winters die wat meer kans op neerslag bieden, maar absoluut niet nat te noemen zijn. De fijne weersomstandigheden zullen er ongetwijfeld aan meegewerkt hebben dat vroegere heersers juist deze plek uitgekozen hebben om te wonen. Als toerist zul je weinig te klagen hebben over het weer in Granada, behalve op dagen in de zomer dat het kwik wat hoger oploopt dan gebruikelijk. Het kwik kan dan oplopen richting de veertig graden Celsius.

Winter in Granada

De winterperiode loopt in Granada van december tot en met februari. Bij het woord ‘winter’ moet je bij Granada niet direct denken aan vorst en sneeuw, hoewel nachtvorst absoluut niet ongebruikelijk is. Dat komt vooral omdat Granada toch wat landinwaarts ligt en zich op een hoogte van gemiddeld 738 meter boven zeeniveau bevindt. Hierdoor koelt het in Granada wat gemakkelijker af dan aan de kust. In de maanden december, januari en februari is nachtvorst mogelijk, zeker aan de grond. Overdag is het dan gemiddeld dan zo’n twaalf graden. Bij zonnig weer en gunstige omstandigheden kan het kwik soms ook wel oplopen richting de twintig graden of zelfs nog wat hoger. Sneeuwen doet het in Granada amper, maar het is wel mogelijk. Gemiddeld genomen valt er gedurende twee dagen per jaar enige sneeuw. Vaak is het maar een heel klein beetje en valt het tijdens de nachten. Zodra de zon opkomt is de sneeuw al snel voor de spreekwoordelijke zon verdwenen. Als echte winterzonbestemming mag je Granada ondanks het vrij milde weer niet zien. Je merkt dat Granada in het winterseizoen vooral bezocht wordt door mensen die voor de cultuur en bezienswaardigheden komen. Mensen die echt voor het weer naar Andalusië reizen kiezen eigenlijk vrijwel zonder uitzondering voor een badplaats aan de Costa del Sol.

Op een half uurtje rijden van Granada, in het berggebied Sierra Nevada, komt in de winter volop sneeuw voor. Hier kun je zelfs maandenlang skiën als je dat zou willen. Tot ver in het voorjaar zie je vanuit het warme en zonnige Granada nog besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada.

Het weer in Granada

Zomer in Granada

De zomer dient zich in Granada over het algemeen al vroeg aan. De maand mei is al warmer en zonniger dan een gemiddelde juli-maand in Nederland of België. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt dan rond de 23 tot 25 graden en de zon schijnt uitbundig; ongeveer 280 uur per maand. In mei is er nog wel een wat grotere kans op regen. Tegen het einde van de maand neemt die kans snel af. Juni tot en met september zijn warm tot zeer warm. Dagtemperaturen van 28 tot 35 graden Celsius zijn normaal in deze periode. De avonden zijn overwegend zwoel en het kwik daalt vaak pas tegen het begin van de ochtend onder de twintig graden Celsius. De kans op neerslag is vrij klein in deze periode. Dat geldt vooral voor juli en augustus. In deze maanden regent het maar heel af en toe. Veel zomers in Granada gaan voorbij zonder dat er enige regen van betekenis valt in de maanden juli en augustus.

In de zomer is het ook nog eens zeer zonnig in Granada. De maand juli is het zonnigste met maar liefst gemiddeld 362 uur waarin de zon ongehinderd door wolken Granada kan bereiken. Deze omstandigheden brengen wel één nadeel met zich mee: het kan ronduit heet worden. Het kwik loopt soms op naar veertig graden of nog iets hoger. Als er een hittegolf in Granada gaande is dan zijn er nog maar weinig toeristen die het aangenaam vinden om teveel door de straten van de stad te slenteren.Lente en herfst in Granada

Als voor- en najaar mag je de maanden maart, april, oktober en november beschouwen. Dit zijn de overgangsmaanden die in Granada bekend staan vanwege het onvoorspelbare weer. Zo kan het in maart voorkomen dat het grijs en nat is bij temperaturen van slechts twaalf graden overdag, maar is het in dezelfde periode ook goed mogelijk dat het ronduit zomers is met strakblauwe luchten en zomerse temperaturen van rond de 25 graden Celsius. Mocht je tijdens het voor- of najaar naar Granada reizen houd dan wel rekening met deze wispelturigheid. Kijk ook vlak voor vertrek richting Granada wat de actuele weersverwachtingen zijn. Hoewel je nooit een garantie hebt wat betreft de uiteindelijke weersomstandigheden bieden deze vooruitzichten wel enigszins houvast als je moet beslissen welke kleding je in moet pakken.

Neerslag

Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer 350-360 millimeter neerslag. Dat is ongeveer de helft van wat er in Nederland valt. Er zijn jaren waarin er sprake is van serieuze droogte omdat er in dat jaar minder dan tweehonderd millimeter aan regen valt. De meeste neerslag valt in de periode oktober tot en met half mei. De kans is in deze periode ongeveer twintig procent dat er neerslag valt gedurende een willekeurige dag. Vanaf half mei tot het einde van september is er sprake van een droge periode waarin de kans op regen klein is.