Vervoer in Granada

Als je van alles wilt gaan ontdekken binnen Granada dan zul je jezelf moeten verplaatsen. Het voordeel van Granada is dat het centrum vrij compact is, waardoor de afstanden beperkt zijn. Je zult een groot deel van de belangrijke bezienswaardigheden en de interessante plekjes van de stad te voet kunnen bezoeken. Tijdens de hete zomermaanden kan dit wel extra inspannend zijn, zeker door de hoogteverschillen waar je mee te maken kunt krijgen. In de maanden juli en augustus is het daarom raadzaam om misschien wat vaker naar alternatieve vervoermiddelen te kijken, bijvoorbeeld als je bergopwaarts moet gaan richting het Alhambra.

Op deze pagina hebben we de meest gebruikte vormen van vervoer in Granada op een rijtje gezet.Wandelen in Granada

Granada is een uitstekende stad om te voet te verkennen. De binnenstad is redelijk compact en een groot deel van de bezienswaardigheden ligt op loopafstand. De enige uitzondering hierop is het Parque de Las Ciencias en het daarbij gelegen Musea Caja Granada. In het oude centrum zijn redelijk wat autovrije of autoluwe straten en pleinen te vinden. Daar waar auto’s wel mogen rijden kan het soms aan de krappe kant zijn. Dat geldt vooral voor de straten in de oude wijk Albaicín. In deze wijk moet je ook nog eens rekening houden met hoogteverschillen. Albaicín is op een heuvel gebouwd, waardoor je veel te maken krijgt met hellende wegen of paden en natuurlijk ook een aantal trappen. Met een rolstoel is Albaicín dan ook wat lastiger te doen.

In het Alhambra houdt men voldoende rekening met mensen die in een rolstoel zitten. Die mogen sowieso al door een apart poortje naar binnen en krijgen speciale routes aangewezen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je met een rolstoel absoluut niet alle delen van het Alhambra kunt bezoeken.

Wandelen in Granada

Hop on, hop off

In Granada rijdt een toeristentrein in de volgens het hop-on-hop-off principe. Dat betekent dat je gedurende de geldigheid van je kaartje onbeperkt kunt uitstappen en weer instappen. In het geval van Granada zijn het geen dubbeldekkerbussen zoals je ze in sommige andere steden ziet, maar een soort van trein op wielen die volgens twee verschillende routes door Granada rijdt. Deze routes rijden langs en stoppen bij de belangrijkste attracties en bezienswaardigheden van Granada. Deze ‘Granada City Train’ stopt ook bij het Alhambra. Je hoeft dus niet zelf tegen de heuvel op te lopen waar het Alhambra zich op bevindt.

Meer info over de Granada City Train vind je hier.

Granada City Train

Taxi

De taxi is een vrij betaalbare en snelle manier om je in Granada te verplaatsen. Taxi’s rijden op een taximeter, waardoor je altijd het juiste bedrag betaalt. Je vindt taxi’s bij taxistandplaatsen. Je kunt echter ook een taxi op straat aanhouden. Beschikbare taxi’s herken je aan het groene lampje dat dan brandt op het dak. Als dit zo is dan hoef je alleen maar je hand op te steken om een taxi aan te houden. Het nachttarief ligt wat hoger dan het dagtarief. Dit duurdere tarief gaat in vanaf 22:00 uur en op vrijdag vanaf 21:00 uur. Op zaterdag en feestdagen geldt het duurdere nachttarief de hele dag.

Bus

Voor toeristen is de bus de enige vorm van openbaar vervoer die de moeite waard is. Met de verschillende buslijnen kun je eigenlijk alle plekken in Granada die er voor toeristen toe doen bereiken. Je kunt losse kaartjes bij de buschauffeur kopen of een meerrittenkaart kopen voor 7, 16 of 33 ritten. Hoe hoger het aantal ritten, des te goedkoper de prijs per rit wordt. Kinderen tot vier jaar reizen gratis met de bus.

Bus

Metro

In 2017 opende de allereerste metrolijn in Granada nadat er tien jaar aan gewerkt is. Eigenlijk is het een lightrail die deels als tram boven de grond rijdt en zich deels ondergronds verplaatst. De metro van Granada is voor toeristen eigenlijk amper de moeite waard. De lijn is vooral bedoeld om forensen van en naar de stad te brengen.

Fietsen in Granada

Granada staat niet bekend als een geweldige fietsstad, maar je kunt je er wel prima op de fiets versplaatsen als je dat wilt. De smalle autovrije straatjes in het centrum lenen zich er duidelijk wat minder voor, maar de hoofdwegen zijn prima te doen op de fiets. De omgeving van Granada is vrij populair onder wielrenners. Vooral het berggebied Sierra Nevada, dat direct ten zuidoosten van de stad ligt, is een prima plek om je klimkunsten, bochttechnieken en het afdalen te oefenen. Bergaf haal je gemakkelijk snelheden tot zo’n 70-80 kilometer per uur.