Reizen naar Granada

Je kunt de toeristen die Granada bezoeken in twee categorieën indelen: de mensen een vakantie in Andalusië (en dan met name aan de Costa del Sol) vieren en van daaruit een dagtrip naar Granada maken en de mensen die speciaal voor Granada (eventueel gecombineerd met Cordoba of andere steden) richting Spanje reizen.

Op deze pagina beschrijven we de manieren om naar Granada te reizen. Op deze manier kunt u zelf bepalen wat voor u de handigste manieren zijn om naar Granada te reizen.Vliegen naar Granada

Granada heeft een eigen internationaal vliegveld: Federico García Lorca Airport. Dit vliegveld ligt zo’n vijftien kilometer ten westen van Granada. Het is een kleine luchthaven waar gemiddeld genomen nog geen miljoen passagiers verwerkt worden. Het aantal nationale vliegverbindingen is vrij beperkt. Je kunt onder andere vanaf Madrid, Barcelona en Palma de Mallorca naar Granada vliegen. Het aantal internationale vluchten is nog kleiner. Easyjet vliegt vanaf een paar luchthavens naar Granada.

Vanuit Nederland had je geen rechtstreekse vliegverbindingen met Granada. Je moest daarom altijd met een overstap vliegen. Transavia heeft besloten om vanaf september 2024 vanaf Amsterdam Airport Schiphol naar Granada te vliegen. Hierdoor kun je met een reisduur van 2,5 tot 3 uur vanuit Nederland naar Granada vliegen.

✈️ bekijk vliegtickets naar Granada bij Transavia

Kies je voor een vlucht met overstap? Dan kost de reis naar Granada je meer tijd. Door de overstap doe je er dan in het gunstigste geval minimaal 4,5 uur over om per vliegtuig Granada te bereiken. Door ongunstige combinaties van vluchten doe je er in de praktijk vaak zelfs 6 tot meer dan 12 uur over. De meeste mensen vliegen met Iberia of Vueling naar Granada.

Na aankomst in Granada zijn er drie manieren om naar het centrum van Granada te reizen. De meest gebruikte manier is per taxi. Je hoeft dan niet met je bagage door de straten van Granada te zeulen. De reistijd bedraagt afhankelijk van je accommodatie 15 tot 40 minuten en de prijs voor een enkele taxirit ligt rond de dertig euro. Er rijden ook bussen vanaf het vliegveld naar Granada. Deze bussen vertrekken ongeveer dertig minuten na aankomst van een vlucht op het vliegveld. De reistijd bedraagt om en nabij de 45 minuten. Dit is ook afhankelijk waar je uitstapt, want de bus stopt op verschillende plekken in Granada. Op deze kaart zie je de busstops van en naar de luchthaven. De derde optie is het huren van een auto waarmee je naar Granada rijdt.

Vliegen naar Malaga

Via Malaga naar Granada reizen

Vanwege het beperkte aanbod van vluchten naar Granada en de vaak hogere prijzen voor deze vluchten kiezen veel mensen ervoor om naar Malaga te vliegen en van daaruit naar Granada te reizen. Málaga Airport is de grootste luchthaven van Andalusië en de op drie na drukste luchthaven van heel Spanje. Jaarlijks verwerkt dit vliegveld zo’n 15 miljoen passagiers. Een goede reden om via Malaga naar Granada te reizen is het feit dat het vluchtaanbod veel groter is, waardoor het vaak gemakkelijker is om gunstiger en/of goedkopere vliegtickets te vinden. Je kunt behalve vanaf Amsterdam ook vanaf regionale luchthavens zoals Eindhoven en Rotterdam naar Malaga vliegen. Transavia heeft een vrij groot aanbod van vluchten naar Malaga. Daarnaast kun je onder andere met prijsvechter Ryanair goedkoop naar Malaga vliegen. Dat kan ook vanuit België en vliegveld Weeze in Duitsland.

De vluchtduur vanuit Nederland, België en luchthavens net over de Nederlands-Duitse grens bedraagt ongeveer 2,5 tot 3 uur. Zeker buiten de schoolvakanties moet het mogelijk zijn om vrij goedkope vliegtickets naar Malaga te vinden. Je vliegt dan vaak al voor minder dan honderd euro per persoon retour.

De luchthaven van Malaga ligt ongeveer 135 kilometer ten zuidwesten van Granada. Mocht je een huurauto ter beschikking hebben dan reis je in ongeveer anderhalf uur (bij normale verkeersdrukte) vanaf de luchthaven naar Granada. Dit is de snelste manier om vanaf Malaga Airport naar het centrum van Granada te reizen. Met de taxi gelden natuurlijk dezelfde tijden. Daar hangt wel een prijskaartje aan: reken op tenminste 140-150 euro voor een enkele reis met de taxi naar Granada.

Er zijn twee goedkope opties om tussen de luchthaven van Malaga en de binnenstad van Granada te reizen: per bus of per trein. De bus is de meest gebruikte oplossing van deze twee. De bushalte vind je bij Terminal 3. Van hieruit rijdt er ongeveer zeven keer per dag een bus naar Granada. De reistijd bedraagt 2 uur en 15 minuten tot 2 uur en 30 minuten. De prijs per enkele reis ligt rond de 12-14 euro per volwassene. De exacte reisschema’s en prijzen kun je opzoeken via deze pagina.

Sinds het aansluiten van Granada op het hogesnelheidsnetwerk (AVE) kun je in 1 uur en 45 minuten vanuit Malaga naar Granada reizen.Via Sevilla naar Granada reizen

Een andere optie is om via Sevilla naar Granada te reizen. Sinds het inzetten van de snelle Avant treinen kun je tegenwoordig in 2 uur en 30 dertig minuten via het spoor van Sevilla naar Granada reizen. Tot begin 2020 deed je daar ongeveer vier uur over met de normale trein, waardoor dit geen erg populaire route was. Nu kun je meerdere keren per dag vanaf Sevilla naar Granada reizen. Als je wilt kun je nu ook heel eenvoudig een combinatie maken met Cordoba. De trein tussen Sevilla en Granada maakt ook een stop in Cordoba.

Auto huren

Mocht je ook buiten Granada ook andere plaatsen of bezienswaardigheden willen bezoeken dan is het vaak handiger en/of goedkoper om een auto te huren. Dat geldt zeker als je via de luchthaven van Malaga naar Granada reist. Je kunt je huurauto vanuit Nederland al eenvoudig regelen via internet. Dat kan bijvoorbeeld via Sunny Cars die al meer dan dertig jaar succesvol actief is op de Nederlandse markt voor huurauto’s op vakantie. Als je bij Sunny Cars huurt dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan zoals onderdelen (glas, bodem, dak) die niet verzekerd zijn, bijbetalen voor gereden kilometers of het verplicht afnemen van een (veel te duur betaalde) volle tank brandstof.

Bij andere brokers kun je het risico lopen dat je terecht komt bij Gold Car of soortgelijke bedrijven. Lees onze eigen ervaring maar met Gold Car en daaronder de reacties van andere klanten van Gold Car als autoverhuurder. We zullen niet zeggen “huur niet bij Gold Car”, want we zouden er niet van staan te kijken als we daardoor aangeklaagd worden door dat bedrijf. Ons advies is om goed te lezen wat anderen van Gold Car vinden en op basis daarvan zelf te beslissen of u wel of niet bij zo’n bedrijf wilt huren. Er zijn ook mensen te vinden die de lage basisprijzen van Gold Car het belangrijkste vinden en de verdere voorwaarden voor lief nemen.

Auto huren

Autorijden in Granada

Waar autorijden in een grotere stad voor veel mensen al een nachtmerrie betekent, daar is Granada nog een graadje erger. Dat komt niet alleen door smalle straatjes en eenrichtingsverkeer in het centrum, maar vooral door de gebieden waar je niet mag komen met de auto. Voor een groot deel van het oude centrum van Granada geldt een beperkte toegang. In die gebieden mogen taxi’s rijden en mensen met permissie. Als je als toerist het centrum inrijdt en vastgelegd wordt door één van de camera’s die op de toegangswegen staan dan krijg je een boete. Als je in een hotel verblijft die in dit gebied ligt dan moet je in principe aan het hotel vragen welke toegangsroute je mag gebruiken. Laat bij twijfel altijd je kentekennummer achter bij het hotel, zodat zij die door kunnen geven aan de instanties om te voorkomen dat je alsnog een boete krijgt.

Autorijden in Granada

Parkeren in Granada

Net als in zoveel grotere Europese steden is parkeren in Granada vrijwel alleen maar mogelijk tegen betaling. Het handigste en vaak ook goedkoopste is om je auto te parkeren in een parkeergarage. Je auto staat veilig en je loopt niet het risico dat je net een parkeerverbod over het hoofd gezien hebt of niet op tijd geld in een parkeermeter gegooid hebt. Reken op parkeerprijzen die rond de 20 euro per dag liggen. Ook hotels rekenen dit soort bedragen als ze een privéparking hebben. Vaak moet je dan ook vooraf reserveren.

Een populaire parking in Granada is Parking Severo Ochoa. Deze ligt aan de noordkant van het centrum en is een moderne parkeergarage met een maximale inrijhoogte van 220 centimeter. Een normaal busje zoals een Volkswagen Transporter (zonder dakrails of dakkoffer) moet daarom ook probleemloos hier naar binnen kunnen rijden. Naast de wat voordelige dagtarieven heb je hier ook goedkopere weekendkaarten (geldig van vrijdagmiddag 15:00 uur tot het einde van de zondag) of weekkaarten. Deze moet je direct bij het binnenrijden aanschaffen. Het adres van deze parking is Calle Severo Ochoa, s/n in Granada. Vanaf de parking loop je in 10-15 minuten naar de Kathedraal van Granada.