Handig om te weten over Granada

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Granada op één pagina verzameld.Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Granada vind je terug op de vele Granada en Andalusië sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Granada of de regio Andalusië kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummer

Het algemene noodnummer in Granada is 112. De zowel Engels als Spaans sprekende operator zorgt ervoor dat de juiste hulpdiensten gewaarschuwd zullen worden (politie, ambulance en/of brandweer).

Douane

Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van goederen, waardoor er amper beperkingen bestaan voor het meenemen van goederen naar Granada of het mee terug nemen van in Granada gekochte goederen. Let op: meer dan 800 sigaretten meenemen is niet altijd toegestaan.

Houd er rekening mee dat het meenemen van drugs of wapens niet mag. In Spanje kun je soms nepwapens kopen die amper van echt te onderscheiden zijn. Deze worden in Nederland als echte wapens beschouwd en zijn dus net zo strafbaar. Houd er rekening mee dat het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs verboden is.

Drinkwater

Het leidingwater in Granada is veilig om te drinken. De smaak is echter niet zo neutraal als die van mineraalwater, waardoor de meeste toeristen kiezen voor mineraalwater uit fles in plaats kraanwater. Zorg ervoor dat je op de warmere dagen ruim voldoende water drinkt. Je verliest op een warme zomerdag al snel enkele liters aan vocht. Het niet op tijd drinken (bij voorkeur van water) kan tot uitdroging of een zonnesteek leiden.

Op verschillende plekken in de stad vind je drinkfonteintjes waaruit je water kunt drinken. Zo heb je een goede en goedkope dorstlesser op warme dagen. Op plekken waar water uit fonteinen komt dat niet drinkbaar is, is er meestal een bordje geplaatst met de tekst “AGUA NO POTABLE'” of iets soortgelijks.

Drinkwater

Elektriciteit

Als je naar Granada reist heb je geen reisstekker of adapter nodig. De stekkers van ‘Nederlandse’ apparaten passen als het goed is zonder enige problemen in de stopcontacten in Granada. Het voltage is gelijk aan dat van Nederland.

Feestdagen

Voor Granada staan er ieder jaar een aantal feesten en feestdagen op de kalender. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen.

1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
28 februari – Día de Andalucía
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis

In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag (Semana Santa) en Pasen (twee dagen) gevierd. In april wordt het Feria de Abril gevierd.

De Heilige Week (Semana Santa) start in Granada op Palmzondag. Dit is de zondag voorafgaan aan Pasen. Gedurende de hele week worden er processies gehouden in Granada, waardoor straten in het centrum afgesloten worden voor het verkeer en katholieke organisaties in grote aantallen door de straten trekken terwijl duizenden mensen toekijken. Winkels sluiten eerder (niet allemaal) en sommige parkeergarages worden tijdelijk onbereikbaar door de processies. Op sommige dagen (met name Witte Donderdag en Goede Vrijdag) sluiten musea en bezienswaardigheden eerder of zijn ze de hele dag gesloten. Dat kan ook op andere dagen tijdens de Semana Santa gebeuren. Op het toerismekantoor maar ook bij veel hotels kun je een overzicht krijgen met de openingstijden voor die week.

Feestdagen in Granada

Fooien

Kijk bij restaurants of het bedieningsgeld inbegrepen is. Vrijwel altijd is dat wel zo. In het geval dat dat niet zo is, is een fooi van tenminste 10% gebruikelijk. Ook als het bedieningsgeld wel inbegrepen is wordt er wel een fooi verwacht. Houd daarbij als richtlijn 5 tot 10% aan.

Kamermeisjes kun je een of twee euro fooi per dag geven. Doe dat door ’s morgens je fooi op het hoofdkussen achter te laten. Op die manier weet degene die schoonmaakt dat het geld als fooi bedoeld is. Bij taxichauffeurs rond je naar boven af met een minimum van ongeveer tien procent.

Geld

In Spanje dus ook in Granada betaal je net als in Nederland/België met de euro (EUR). Als je contant geld nodig hebt dan kun je dat uit de geldautomaat halen, mits je pas geschikt is om buiten Nederland (of België) te gebruiken. Normaliter is dat wel het geval. Met je bankpas met Maestro-logo kun je ook bij redelijk wat winkels, restaurants, tankstations en hotels via het pinapparaat betalen. Met creditcard kun je op redelijk wat plekken ook betalen, maar niet overal. Autoverhuurmaatschappijen en hotels verlangen vaak een creditcard als borg.



Internet

Het mobiele netwerk is goed in Granada, dus je kunt via je smartphone of tablet uitstekend online gaan via het mobiele netwerk. De voordeligste manier is uiteraard via gratis WI-FI en dat is op veel plekken in de stad beschikbaar. Vooral bars, restaurants en hotels bieden vaak gratis internet via WI-FI aan. Houd er wel rekening mee dat deze verbindingen niet altijd even veilig zijn als dat je thuis gewend bent. Pas daarom op met het delen van vertrouwelijke informatie zoals creditcardgegevens of paspoortnummers.

Kortingskaart

Granada heeft zijn eigen kortingskaart voor toeristen. Bij aanschaf van de Granada Card krijg je gratis toegang tot het Alhambra (inclusief Generalife en Nasrid Palaces), de Kathedraal van Granada, de Koninklijke Kapel, het Klooster van la Cartuja, het Klooster van San Jerónimo, het Science Park Museum en het Museo Caja Granada. Daarnaast ontvang je vijf buskaartjes voor de stadsbussen van Granada.

Voor de toegang tot het Alhambra krijg je een toegangsdatum en -tijd toegewezen voor de entree tot de Nasridische paleizen. Daarom kun je deze Granada Card het beste vooraf reserveren, zodat je zeker weet dat je binnen het gewenste dagdeel naar binnen kunt.

Reserveer hier je Granada Card inclusief Alhambra toegang

Granada Card

Reisdocumenten

Ondanks het Schengenverdrag ontkom je er eigenlijk niet aan om met een geldig paspoort of een geldige ID-kaart naar Granada te reizen. Luchtvaartmaatschappijen vragen er vaak om bij het inchecken en/of boarden, hotels vragen er meestel naar tijdens het inchecken en in Spanje geldt net als bij ons een identificatieplicht waardoor je je altijd moet kunnen legitimeren.

Taal

In Granada spreekt men Spaans. Het is de officiële taal en de voertaal. Met Engels kun je je over het algemeen prima redden hier. Echter spreekt niet iedereen Engels in Granada en zijn er ook mensen die wel wat Engels kunnen spreken, maar daarvoor te onzeker zijn en vervolgens Spaans spreken als ze dat kan. Het is daarom wel handig als je wat woordjes Spaans kent. Een absolute must is het echter niet.

Tijdsverschil

Granada ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Ook kennen ze een zomertijdregeling die gelijk loopt met die van ons. De zomertijd gaat de laatste zondag van maart in, terwijl op de laatste zondag van oktober er weer teruggeschakeld wordt naar de wintertijd. Er is geen tijdsverschil tussen Nederland/België en Granada.

Wat je wel zult merken is dat men in Granada gemiddeld genomen later eet dan bij ons. Dan hebben we het vooral over het avondeten. Als je rond half zes / zes uur aan tafel wilt gaan dan ben je direct herkenbaar als buitenlandse toerist. Locals eten in de regel pas tegen een uur of negen ’s avonds of nog later.

Veiligheid

Granada is een stad zonder speciale veiligheidsrisico’s. Net als in iedere westerse stad kun je ook hier te maken krijgen met diefstal en is het belangrijk te weten dat auto’s minder schade oplopen dan voetgangers in het geval van een botsing. Wees in Granada altijd op je hoede voor zakkenrollers en laat geen dure spullen of geld onbeheerd ergens achter. In je hotelkamer kun je daarom het beste een kluis gebruiken voor je waardevolle bezittingen.

Veiligheid in Granada