Bezienswaardigheden in Granada

Als je een stedentrip naar Granada boekt dan kun je je gemakkelijk een paar dagen zoet houden. Er is in de stad voldoende te zien en te doen. Zeker als je zoveel mogelijk uit je vakantie in Granada wilt halen dan kun je je agenda aardig vullen. Hoofdattractie is natuurlijk het Alhambra. Toeristen staan daarvoor letterlijk in de rij. Maar Granada is veel meer dan dit enorme fort. De oude binnenstad van Granada biedt voldoende leuke plekjes, mooie pleinen, interessante musea en verschillende gebouwen die de moeite waard zijn. Op deze pagina bieden we een overzicht van de bezienswaardigheden van Granada.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Granada bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Granada.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Granada
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Granada via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Granada via GetYourGuide

Alhambra

In het oosten van de Spaanse stad Granada aan de Darro rivier, bevindt zich het militaire fort Alhambra. Sinds 1984 behoort dit middeleeuwse fort tot de geregistreerde werelderfgoederen van Unesco. Zowel het Alhambra fort als de Nasrid paleizen als de omliggende tuinen, worden jaarlijks door duizenden toeristen bezocht. Door de populariteit wordt er inmiddels met een tijdslot gewerkt, zodat men de bezoekers gedoseerd toe kan laten. Het loont daarom zeker de moeite om je kaartjes vooraf te regelen, zodat er geen teleurstellingen zijn.

De naam van het Alhambra is eigenlijk afgeleid uit het Arabische ‘qa’lat al-Hambra’, wat gewoonweg rood kasteel betekend. Rond de dertiende eeuw kwamen dan ook de Islamitische koningen en hun gevolg naar het Alhambra om daar te resideren. De eerste koning was Mohammed ben Al-Hamar, een leider van de Nasrid dynastie. Het huidige bouwwerk zoals we dat nu kunnen bewonderen, is grotendeels afkomstig uit de veertiende eeuw. Destijds hadden Yusuf I en diens opvolger Mohammed V het voor het zeggen. Zij lieten ons na het ‘Palacio de los Leones, Palacio de Camores, Mirador de Daraxa, Los Baños en de vele uitkijktorens. Later werd hier ook het paleis van Karel V met het ronde plein er aan toegevoegd. Hierin is tegenwoordig het Museum van Alhambra en het Museum voor Schone Kunsten gevestigd. Ook qua architectuur is het Alhambra om te smullen. Neem vooral een kijkje in de ‘Sala de los Abencerrajes’. Met name de decoraties zoals die hier zijn toegepast, zijn uitmuntend te noemen.

Wil je het Alhambra bezoeken dan ontkom je er niet aan om vooraf kaarten via internet te kopen. Er is een beperkt aantal mensen dat per dag toegang krijgt tot het Alhambra. Door vooraf je entreetickets te kopen voorkom je teleurstelling. Dat geldt zeker voor het zomerseizoen (april t/m oktober), wanneer de mensen massaal het Alhambra willen bezoeken.

Je kunt de entreekaarten voor het Alhambra hier vooraf reserveren (betalen met iDeal of creditcard).

Alhambra

Generalife

Het zomerpaleis ‘Generalife’ op de Cerro del Sol heuvel, is een erfenis uit de Nasrid dynastie. De Generalife was oorspronkelijk met een overdekte gang verbonden aan het Alhambra. Het paleis en de tuinen werden gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw in opdracht van Mohammed III en later afgewerkt onder het regime van Ismail I. De ‘patio de la Acequia’ en de tuinen zijn deel vernieuwd in de twintigste eeuw. De Spaanse architect en politica Francisco Pardo Prieto-Moreno gaf hier de opdracht voor.

De ‘la Escalera del Agua’ is een stukje kunst uit het verleden. Het schaduwrijke pad dat leidt tot tuinen, is vergezeld van een een stroom water die overloopt in verschillende baden. Destijds werden deze baden gebruikt voor de rituele wassingen die vooraf gaan aan het betreden van een moskee. Het water uit deze baden is afkomstig uit de Real Acequia. Een wandeling door de Generalife brengt je vanzelf langs plaatsen als ‘Cypress Patio de la Sultan, Los Altos, Paseo de las Adelfas, Teatro del Generalife en Mirador Romántico’.

Meer info over het Generalife

Generalife

Kathedraal van Granada

Na de verovering van de christenen aan het eind van de vijftiende eeuw, werd Granada een belangrijke stad binnen het Rooms-katholieke geloof. Daarop werd besloten dat er een nieuwe kathedraal moest worden gebouwd. Aan het begin van de zestiende eeuw werd de eerste steen gelegd voor het bouwen van een koninklijke grafkapel, onder toeziend oog van koningin Isabella I en haar man Ferdinand II van Aragon. Beiden liggen er nu begraven in deze koninklijke kapel. De kathedraal van Granada werd kort hierna gebouwd, maar werd uiteindelijk pas in de achttiende eeuw voltooid. Deze kathedraal is los van de grafkapel ‘Capilla Real de Granada’ gebouwd. De eerste bouwmeester was Enrique Egas en die werd later opgevolgd door architect en beeldhouwer Diego de Siloé en Juan en Asensio de Maeda.

Het koor van de in renaissance stijl opgetrokken kathedraal heeft een doorsnede van zo’n twee-en-twintig meter en is vijf-en-veertig meter hoog. Het interieur van ‘Catedral de Granada’ is bijzonder fraai te noemen. Kosten noch moeite zijn bespaard gebleven om de kathedraal van Granada tot één van de mooiste kathedralen van Spanje uit te laten groeien. De aanwezige zuilen en gewelven dragen het bouwwerk met veel elegantie. Binnen in de kathedraal tref je kunstwerken van meesters als Pedro de Moya, Alonso Cano, Francisco Pacheco en José Risueño. In het museum van de kathedraal hangt één van de oudste schilderijen, waarvan men vermoedt dat het gemaakt is door Leonardo da Vinci.

Meer info over de Kathedraal van Granada

Kathedraal van Granada

Paleis van Karel V

Omstreeks 1526 besloot Karel V zijn hele huisvesting naar Granada te verplaatsen. Er moest een nieuw onderkomen worden gebouwd in de directe omgeving van het fort Alhambra. Het bouwwerk pakte groots uit maar voldoening bleef echter uit. Een rond binnenplein met daar omheen een paleis die door tientallen pilaren wordt ondersteund. Voor het ontwerp en de inrichting zocht Karel V toenadering tot Pedro Machuca, een leerling van Michelangelo. Het bouwwerk dreigde uit te lopen in een fiasco. Zowel opstanden als voldoende financiële middelen lieten te wensen na. Uiteindelijk is het huidige bouwwerk een gevolg van drastische restauraties die tijdens de twintigste eeuw zijn uitgevoerd. Tegenwoordig biedt het paleis van Karel V onderdak aan het Museum van Alhambra en het ‘Museo de Bellas Artes de Granada’ Museum voor de Schone Kunsten.

Paleis van Karel V

Museum van Alhambra

Op de begane grond van het ‘Palacio de Carlos V’ kun je een bezoek brengen aan het Museum van Alhambra. Verdeeld over zeven ruimtes kun je hier genieten van uiteenlopende Spaans-Moorse werken die gerelateerd zijn aan de stad en het Alhambra. Het museum is hierdoor eigenlijk een samenspel tussen archeologie, kunst en cultuur. Het museum van Alhambra is gelegen binnen het domein van de Alhambra. Voor liefhebbers zijn er ook rondleidingen te boeken.

Puerta de Elvira

Om de oude Moorse wijk Albaicín te kunnen betreden, moest je vroeger door de stadspoort Puerta de Elvira. Dit stadsdeel bestaat voornamelijk uit smalle straten die uitkomen op pleintjes en typische Spaanse wit geschilderde huizen. Puerta de Elvira staat net als de wijk Albaicín op de werelderfgoederenlijst van UNESCO. De poort werd gebouwd in de elfde eeuw en was onderdeel van de muren die om de wijk liepen. Daarna hebben er verschillende transformaties zich voorgedaan. Zo werd de ‘Puerta de Elvira tijdens de zestiende en zeventiende eeuw uitgebreid met nog vier torens en enkele poortgebouwen. De ‘Puerta de Elvira’ is in ieder geval belangrijk en historisch erfgoed van de stad Granada.

Puerta de Elvira

Parque de las Ciencias

Behalve veel geschiedenis en cultuur vind je in Granada ook een hypermodern wetenschapsmuseum. In ‘Parque de las Ciencias’ kun je namelijk op zeer interessante en innovatieve manier allerlei kennis op doen met betrekking tot onder andere gezondheid, techniek, ruimte, sterrenkunde, biologie en genetica. Sinds 1995 is maar liefst zeventigduizend vierkante meter beschikbaar gesteld om dit boeiende museum, wat op loopafstand van het centrum ligt, neer te zetten.

Het ontwerp van het gebouw Macroscopio is afkomstig van de architect Carlos Ferrater. Hierin zijn allerlei tentoonstellingsruimtes opgenomen met ieder hun eigen thema. Zo is er een ruimte met van alles over het lichaam, een ruimte met informatie over Darwin en zijn theorie over de evolutie, maar ook wordt er aandacht besteed aan de biodiversiteit in de wereld. Parque de Las Ciencias is dus behalve een afwisselend ook een erg leerzaam museum.

Meer info over het Parque de las Ciencias

Klooster van Hiëronymus

Monasterio de San Jeronimos is een eeuwenoud klooster van Granada. Het is gelegen aan de Calle Rector López Argueta. Het klooster van Hiëronymus werd gebouwd aan het begin van de zestiende eeuw en werd vernoemd naar de patroonheilige ‘San Jerónimo’. Aan het ontwerp en de inrichting deden invloedrijke personen uit die tijd mee, zoals de Spaanse architect en beeldhouwer Diego de Siloé, de Italiaanse schilder Jacopo Torni en de Spaanse beeldhouwer Juan Bautista Vázquez el Mozo.

Het meest indrukwekkende binnen het klooster van Hiëronymus is het altaarstuk in de hoofdkapel. Het werd gemaakt door Pablo de Rojas en Juan Bautista Vázquez. Met de afbeeldingen wordt onder andere het succesverhaal geschetst van ‘El Gran Capitán’ Gonzalo Fernández de Córdoba, een Spaanse generaal die zorgde voor de bevrijding van Granada tijdens de ‘Guerra de Granada’. Hij en zijn vrouw Doña Maria de Manrique liggen ook hier begraven.

Tijdens de negentiende eeuw is het klooster van Hiëronymus behoorlijk in een verval geraakt. Maar inmiddels is daar niets meer van te zien. Tijdens het jaarlijkse Festival Internacional de Música y Danza de Granada is het klooster van voor tot achter gevuld met liefhebbers van klassieke muziek.

Meer info over het Klooster van Hiëronymus

Klooster van Hiëronymus

Monasterio de La Cartuja

Ergens in het jaar 1506 werd dit klooster net buiten Granada gebouwd op een stuk land dat was toegekend door ‘el Gran Capitán’, de generaal Gonzalo Fernández de Córdoba. Met name de koepel in dit heiligdom is een bezoekje waard. Het simpele karakter van ‘Monasterio de la Cartuja’ doet niet vermoeden van wat voor moois er aan de binnenkant te bewonderen is. De monniken die bekend staan als kartuizers, leefden er lange tijd als kluizenaars. Naar nu blijkt hadden ze het binnen niet zo heel slecht. Het plafond van de koepel is fenomenaal beschilderd door de kunstenaar Antonio Palomino. Verder vind je in het barokke interieur kunstwerken van onder andere Juan Sanchez Cotan. De oorspronkelijke benaming van het Cartuja klooster luidt: Monasterio de Nuestra Señora de la Asunción.

Palacio de Dar-Al-Horra

In de wijk Albaicín van Granada is het paleis Dar-Al-Horra gelegen. Dit in Moorse stijl opgetrokken paleis werd in de vijftiende eeuw gebouwd. Het was het laatste onderkomen van prinses Aixa, moeder van de laatste Moorse koning van Granada, Mohammed XII Abu Abdallah alias Boabdil. Palacio de Dar-Al-Horra laat duidelijke karakteristieke sporen na van een bouwstijl uit de Nasrid dynastie. Op verschillende plaatsen zijn teksten te lezen die zich laten vertalen naar geluk, zegening en gezondheid. Het is tevens een verwijzing naar het gebouw als privé vertrek.

Alcazaba

In het oudste deel van de Alhambra ligt het fort Alcazaba. De oudste gegevens van dit militaire fort dateren uit de negende eeuw. Men vermoed dat het destijds gebouwd is door Sawwar ben Hamdun tijdens het kalifaat. Het zou gebouwd zijn op resten van een Romeinse vesting. Later in de geschiedenis werd het Alcazaba gebruikt als gevangenis. Uiteindelijk heeft het voor lange tijd leeg gestaan en raakte het zwaar verwaarloosd. Vandaag de dag is Alcazaba in het Alhambra van Granada een plek waar de geschiedenis bijna voelbaar is. Vanuit de Torre de la Vela heb je een schitterend uitzicht over de stad en de Sierra Nevada.

Carmen de los Mártires

Op de Mauror heuvel, dichtbij het Alhambra, bevindt zich een paleis met landgoed wat bekend staat als ‘Carmen de los Mártires’. Dit parkachtige gebied is ingericht met prachtige tuinen, fonteinen, sculpturen, een boomgaard en een paleis met binnenplaats. Het is tevens een historische plaats, aangezien de laatste Moorse koning Boabdil hier de sleutels van de stad overhandigde aan koningin Isabel I. Als herinnering aan deze belangrijke dag, liet zij op deze plek een kapel bouwen. Later heeft er ook nog een klooster gestaan. Tegenwoordig vandaag is Carmen de Los Mártires een heerlijke plek om te wandelen en te genieten van al het fraais dat hier groeit en bloeit.

Museo Cuevas del Sacromonte

In de wijk Sacromonte net buiten het centrum van Granada, is een etnografische museum te bezoeken. Museo Cuevas del Sacromonte is een openluchtmuseum die bestaat uit ingerichte grotten. De grotten werden vroeg in de geschiedenis bewoond door nomaden en zigeuners. Door de eeuwen heen zijn de ruimtes steeds meer aangepast aan comfort en veiligheid. Er wordt ook verschil gezien in huisvesting waarbij sociale en economische aspecten een duidelijke rol hebben gespeeld. Ook zijn er grotten te bewonderen die ingericht zijn met werktuigen. Museo Cuevas del Sacromonte is leuk en boeiend museum voor jong en oud.

Meer info over Museo Cuevas del Sacromonte

Iglesia de Santa Ana

Aan de Plaza Santa Ana tref je de gelijknamige kerk van de stad. De ‘Iglesia de Santa Ana’ werd gebouwd in de zestiende eeuw. Voor het ontwerp werd de kunstenaar Diego de Siloé benaderd. De hoge toren werd een aantal jaar later gebouwd. De hoofdingang van de Santa Ana kerk ligt aan een plein. De beelden boven de ingang werden gemaakt door de beeldhouwer Diego de Aranda, een leerling van de Diego de Siloé.

Iglesia de Santa Ana

Casa de los Tiros

Het museum ‘Casa de los Tiros’ ligt in de wijk Realejo. Het huis met de kantelen werd daar in de zestiende eeuw gebouwd. Destijds was het ook onderdeel van een muur. De vijf sculpturen aan de gevel, verwijzen naar de mythologische figuren Hercules, Theseus, Mercurius, Jason en Hektor. In dit museum kun je schilderijen, fresco’s, litho’s, foto’s, etsen, lampen, kranten, achttiende eeuwse inrichtingen en verschillende wand- en plafondschilderingen bewonderen.

Museo de Bellas Artes de Granada

Het museum voor schone kunsten in Granada is gevestigd in een prachtig onderkomen, namelijk het paleis van Karel V. Het schitterende paleis is een prachtige aanvulling op de collectie die je er kunt bewonderen. De collectie van ‘Museo de Bellas Artes de Granada’ bestaat voornamelijk uit schilderijen en beeldhouwwerken die afkomstig zijn uit de vijftiende tot de twintigste eeuw. Bekende namen die hierbij passeren zijn onder andere Juan Sanchez Cotan, Jacopo Florentino, Alonso Cano, Pedro de Moya en Angeles Ortiz.

Albaicín

De oude Moorse wijk van Granada staat bekend als Albaicín. Dit stadsdeel kenmerkt zich met smalle kronkelende straten, knusse pleinen en alom aanwezige kerken. In het verleden stonden er in de wijk Albaicín meer dan dertig moskeeën. Inmiddels is een groot deel afgebroken en zijn er kerken voor in de plaats gekomen. Ook bevindt zich in deze wijk het oude Moorse paleis Dar al-Horra. Hier resideerde de laatste Moorse koningin voordat zij de stad uit werden gedreven.

Op een aantal plaatsen in Albaicín kun je oude waterputten ontdekken. Dit noemt men een aljibe. Door het gebrek aan schoon drinkwater, werden deze waterputten ontwikkeld. Hierin werd grond- en regenwater opgevangen. Een wandeling door dit stadsdeel van Granada levert je bijzonder leuke en mooie bezienswaardigheden op. Zo passeer je vanzelf het gezellige plein ‘Plaza de San Nicolas’, ‘Iglesia de San Nicolas’, oude badhuizen, El Mirador de San Nicolás en ‘Plaza Nueva’ met de koninklijke kanselarij.

Puerta de las Granadas

Aan de Cuesta de Gomérez in Granada staat een in Romeinse stijl gebouwde toegangspoort voor het Alhambra. Het bos van Alhambra begint vrijwel meteen na de ingang. Deze ‘Puerta de las Granadas’ is een erfenis uit de zestiende eeuw. Het werd gebouwd om de herinnering in leven te houden aan het bezoek van koning Carlos I van Spanje aan Granada. Het wapenschild boven de ingang is hier een duidelijke verwijzing van.

Plaza Bib-Rambla

Het meest drukke en toeristische gebied in het centrum van Granada is onbetwist de Plaza Bib-Rambla. Dit levendige plein, waar voorheen stierengevechten plaatsvonden, staat tegenwoordig vol met gezellige terrassen, straatartiesten en andere kunstenaars. Het gebied rondom de Plaza Bib-Rambla is erg populair als winkelgebied. De winkelstraten zijn gevuld met leuke modezaken, heerlijkheden als Churros en natuurlijk souvenirs. Rondom het zeventiende-eeuwse fontein scharrelen altijd wel mensen die daar hebben afgesproken of er spontaan terecht zijn gekomen. Ook tijdens de avonduren wanneer de lantaarns aangaan, is dit een veelbezochte plek.

Plaza Bib-Rambla