Het Alhambra in Granada

In de buurt van Granada staat het wereldberoemde bouwwerk Alhambra. Dit eeuwenoude fort is één van de meest bekende gebouwen in de wereld. Tegenwoordig vind je op deze locatie nog gebouwen die hun oorsprong vinden in de dertiende eeuw. Het Rode Paleis, zoals het Alhambra ook wel wordt genoemd, is door haar lange geschiedenis van verschillende culturen en invloeden een uniek bouwwerk met sporen uit een lange periode van de Europese geschiedenis. De locatie heeft vooral dienstgedaan als fort en paleis. Je vindt hier sporen uit de Islamitische wereld en de Christelijke. Soms ook stijlen uit beide werelden in één object. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het Alhambra een notering verdient in de lijst van het cultureel erfgoed van Unesco.

+++ ER ZIJN WEER LOSSE KAARTEN VOOR HET ALHAMBRA BESCHIKBAAR +++

Goed nieuws! Het Alhambra is weer te bezoeken, nadat het door de coronacrisis gesloten is geweest. Reserveren is verplicht en je krijgt een tijdslot toegewezen. Dankzij leverancier Tiqets.com kun je weer de goedkopere losse kaartjes kopen: vanaf 15,73 euro per persoon krijg je toegang tot alle onderdelen van het Alhambra: het paleis van de sultan (Palacio de Camores), het paleis van Karel V, het Nasrid Palace en de prachtige tuinen. Het is dus niet noodzakelijk om de duurdere tickets met audioguide of rondleiding te kopen.

✅ reserveren verplicht
✅ digitale kaartjes
✅ werkt op basis van datum en tijdslot
💰 goedkoopst mogelijke tickets

Koop hier je skip-the-line Alhambra tickets

Geschiedenis van het Alhambra

Het Alhambra kent een lange geschiedenis. Ooit is het grote bouwwerk begonnen als een simpel fort in het jaar 889. Het eerst fort werd gebouwd op restanten van fortificaties die dateren uit de Romeinse tijd. De eerste betrouwbare bronnen spreken echter over 889. Voor het gemak houden we dit jaartal aan als het geboortejaar van het indrukwekkende bouwwerk dat het Alhambra uiteindelijk zou worden. Na de eerste bouw is er eeuwenlang niet al te veel aandacht geweest voor deze locatie. Het was pas in het midden van de dertiende eeuw dat de Moorse Emir Mohamed ben Al-Ahmar de schoonheid van de locatie inzag en besloot om de inmiddels alweer vervallen ruïnes van het laatste fort op te laten knappen en er de huidige fortificatie en paleis liet bouwen. Een groot moment was echter het jaar 1333. Dit is het moment dat Yusuf de eerste, Sultan van Granada er besloot het paleis te gaan betrekken en het om te laten bouwen tot een Koninklijk paleis. Tot 1492 heeft het koninklijke onderkomen zijn functie daar gehad. Dit laatstgenoemde jaar was ook het jaar van de Reconquista. Letterlijk betekent dit woord ‘herovering’. Het gaat hier om het heroverde land dat Christenen naar een aantal eeuwen terug hadden veroverd op de Moren. De Christelijke macht vestigde hier het koninklijke gerecht. Eigenlijk was het een locatie waar tal van bestuurlijke beslissingen werden gemaakt.

Geschiedenis van het Alhambra

Een leuk weetje is wellicht dat Christoffel Columbus hier zijn koninklijke toestemming en de daarbij behorende middelen kreeg om via een westelijke route een potentiële handelslijn op te zetten naar Azië. Het Alhambra werd steeds belangrijker. Ook de christelijke invloed en de daarbij behorende culturele kenmerken werden toen voor het eerst toegepast in de Moorse gebouwen. De kenmerken werden geïnspireerd door de geest van de tijd en dus de daarbij behorende renaissancestijlen. Het Alhambra werd een steeds meer waardevolle locatie. Dit werd zeker nog groter toen de toenmalige keizer Karel de vijfde er opdracht gaf om een nieuw paleis te bouwen. Dit nieuwe paleis werd in 1526 gebouwd in de stijl van de late Renaissance. Zo ontstond er een unieke constructie met zowel gebouwen uit de Islamitische cultuur als de Christelijke.

De twee paleizen zijn tot op de dag van vandaag de meest bepalende bouwwerken die hier te vinden zijn. Na deze periode zijn er nog wel dingen veranderd, maar de huidige vorm van het Alhambra stamt toch al uit deze periode. Leopoldo Tarras Baldas, een jonge architect is de laatste persoon geweest die verantwoordelijk was voor wijzigingen in constructie. Deze dateren uit de jaren dertig van de vorige eeuw en waren er vooral op gericht om de authenticiteit van de oudere bouwwerken nog beter uit de verf te laten komen. Zo werden ontbrekende Arabische teksten aangevuld en werden er muren opengebroken, zodat eeuwenoude zuilengangen weer toegankelijk werden.

De hoogtepunten van het Alhambra

Het Alhambra wordt ook wel een miniatuurstad genoemd omdat er tal van bouwwerken zijn neergezet in de loop van de eeuwen. De twee belangrijkste zijn natuurlijk De Nasridische Paleizen en het Christelijk paleis. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat de site van Nasridische Paleizen uit tal van bouwwerken en locaties. Later komen we hierop terug bij de bezienswaardigheden van het Alhambra. De oudste delen van dit paleizencomplex dateren uit het begin van de veertiende eeuw.

Het Christelijke Paleis laat met zijn naam ook niet veel aan de verbeelding over. Dit paleis is gebouwd in opdracht van Keizer Karel de vijfde en dateert uit de zestiende eeuw. De opdracht tot de bouw werd gegeven in 1526, maar de bouw heeft lang geduurd door uitdrogende fondsen en politieke instabiliteit. Zo werd het plafond van het paleis pas in de jaren dertig van de twintigste eeuw vervolledigd. Ook de bezienswaardigheden van het Christelijk paleis komen later aan bod.

Nog een hoogtepunt van het Alhambra is het oudste gedeelte. Het gaat hier om Alcazaba van Alhambra. Dit is het fort uit de dertiende eeuw. Het fort ligt op een heuvel van zo’n 200 meter hoogte en heeft daardoor een fenomenale ligging met een uitkijk over de gehele site en de stad Granada. Kenmerkend zijn de torens en de binnen- en buitenmuren die van het fort een onneembare vesting maken.

Zo zijn er nog veel meer hoogtepunten te vinden, maar eentje mag er zeker niet ontbreken en dat is de tuin der tuinen, ook wel bekend als de ‘Generalife van Alhambra’. Deze prachtige oude tuin is eigenlijk een landgoed dat dateert uit de periode van de Nasridische koningen. Er is hier enorm veel groen te vinden, maar ook vijvertjes met fonteinen en prachtige terrastuinen. De begroeiing van de tuin der tuinen wordt vooral gekenmerkt door prachtige rozenstruiken, jasmijn en mirten. Het is een heerlijke plek om te verdwalen of een romantische wandeling te maken.

het Alhambra

Bezienswaardigheden van het Alhambra

Waar het al lastig is om alle hoogtepunten de aandacht te geven die zij verdienen, is dit bij het noemen van de bezienswaardigheden gewoonweg onmogelijk. Elk hoogtepunt heeft zijn bezienswaardigheden. Om nog enigszins overzichtelijk te houden worden hier een aantal bezienswaardigheden genoemd die toebehoren aan de paleizen.

Nasridische Paleizen
Het gaat hier eigenlijk om een verzameling van paleizen. De oudste is het paleis ‘Mexuar’. In het begin was dit bouwwerk het onderkomen van koning en zijn familie. Na het bouwen van de andere twee paleizen veranderde de functie van het gebouw. Het werd een ontvangstzaal voor gasten en tal van bestuursorganen werden hier ondergebracht. De stijl van het gebouw is ook wat minder uitbundig dan bij de andere twee paleizen.

Het Comarespaleis of ‘Palacio de Comares’ dateert uit een periode dat de stad Granada een grote bloei doormaakte op economisch en cultureel vlak. Lange tijd, tot de bouw van het laatste paleis, werd dit de residentie van de sultan en zijn familie. Daarna werd het gebouw het onderkomen van de hofhouding en bevond zich hier de werkkamer van de koning. Het ‘Patio de Los Arrayanes’, of wel Mirtenhof is dan weer een bezienswaardigheid binnen deze bezienswaardigheid. Haar naam is te danken aan de mirtenstruiken die keurig gesnoeid staan opgesteld rond de kenmerkende grote vijver die een groot deel van de patio beslaat. Het ziet eruit als een groot binnenplein van water waar prachtige goudvissen in zwemmen. Kenmerkend zijn ook de fonteinen die aan weerszijden van de vijver het levensproces van de Moren uitbeelden.

Het laatste paleis is dat deel uitmaakt van dit complex is het Leeuwenpaleis. Tevens was dit het laatste paleis dat hier door de Moren werd gebouwd. Bij het vervolledigen van dit gebouw werd dit de nieuwe residentie van de koninklijke familie. Hier kun je het wereldbefaamde ‘Leeuwenhof’ vinden. De ‘Patio de Los Loenes’ is vooral bekend om zijn centraal gelegen fontein omring door twaalf leeuwen die water spuwen. De fontein bevindt zich op een kruising van vier kanaaltjes samen symboliseren zij de bron van het paradijs. Ook vind je hier drie belangrijke kamers rond het Leeuwenhof. Zo is er de ‘Zaal van de Abencerrajes’ waar vooral het zeer prachtige plafond een must is om te bekijken. Naast dit plafond heeft er hier volgens de overlevering ook een bloederig tafereel afgespeeld waarbij een voltallige familie zou zijn onthoofd en de kanalen in de Leeuwentuin rood zijn geworden van het bloed dat uit de zaal vloeide.
Een andere zaal is de ‘zaal van de koningen’. Deze zaal heeft prachtige koepels en bogen. Bovendien is hier een schilderij waar zowel Christenen als Moren op staan afgebeeld. De laatste zaal is de zaal van de twee gezusters. Deze naam is te danken aan het verhaal dat hier twee zusters verstopt zaten. Het was ook het verblijf van de vrouw van de sultan en haar familie.

Nasridische Paleizen

Het Christelijk Paleis
In het Christelijk paleis zijn twee musea ondergebracht. Het eerste museum omvat een grote collectie beeldhouwwerken en schilderijen daterend uit de periode van de vijftiende tot de twintigste eeuw. Het andere museum is een museum der schone kunsten en heeft onder andere een grote collectie met archeologische vondsten.

Een ander in net oog springende bezienswaardigheid is de Romeinse binnenplaats. Deze Ronde binnenplaats wordt afgebakend door twee galerijen met zuilen. Naast deze bezienswaardigheden zijn er nog vele meer te vinden. Het is praktisch onmogelijk om ze allemaal tijdens één bezoek te bewonderen.

Het Alhambra bezoeken

Het Alhambra is te bezoeken. Echter dien je er wel rekening mee te houden dat de status van deze bouwwerken een welverdiende plek hebben opgeleverd op de werelderfgoedlijst van Unesco. In de praktijk komt het erop neer dat het bezoekers onderhevig is aan restricties. Dagelijks mogen er op het moment van dit schrijven maar 6600 bezoekers worden toegelaten op de site. Het voordeel hiervan is natuurlijk wel dat je de ruimte hebt om te genieten van alle hoogtepunten en bezienswaardigheden van het Alhambra. Nadeel is dan weer dat de kans groot dat wanneer je op de bonnefooi afreist naar deze locatie dat je waarschijnlijk bot zult vangen wanneer je een kaartje wilt kopen. Het beste is dan ook om je kaartje vooraf via internet aan te schaffen.
Er zijn meerdere opties. Zo kun je kiezen om zelfstandig de site bezoeken, maar ook kun je de voorkeur geven aan een groepsrondleiding met een gids of voor een privégids.

Zelf geven wij de voorkeur aan de Alhambra Card. Met deze kaart heb je niet alleen skip-the-line toegang tot het Alhamra (inclusief Alcazaba, Nasrid Paleis en Generalife), maar kun je ook andere attracties in Granada bezoeken zoals het Science Park, het Museu CajaGRANADA en krijg je vijf busritten in de stad gratis.

de Alhambra Card

Er zijn doorgaans twee tijdsloten waarin je het Alhambra kunt bezoeken. Dit is van 8u30 tot 12u00 en 14u00 tot 20u00. Ook is het weleens mogelijk om na zonsondergang te genieten van de prachtig verlichte paleizen. Dit kan tussen 22u00 en 23u30.

Respecteer wel de waarde van het Alhambra en laat de objecten met rust zodat ook nog andere mensen jarenlang kunnen genieten van deze unieke plek op de wereld.

alhambra